Mi az a DOT szám?

Minden autógumival kapcsolatos kérdésre választ ad a mobilgumis. A DOT számot a gumiabroncsok peremén találjuk, ami négy számjegyű, ez mutatja a gumi gyártási idejét. Pontosabban az első 2 szám mutatja a gyártás melyik héten történt, a másik 2 szám pedig azt, hogy a gyártás mely évben történt. Nagyon fontos, hogy ezt figyelemmel kísérjük, mert az idő múlását a gumi állapotára is hatást gyakorol.

Használt gumi vásárlásakor is figyeljünk a DOT számra, mivel nem viccből
tüntette fel a gyártó a gumiabroncsokon. Ennek segítségével meg tudjuk állapítani a gyártás idejét. A gártók ajánlásai alapján a megfelelően tárolt gumiabroncs 3 éves koráig frissen gyártottnak számít, 5 éves koráig újnak. A megfelelő tárolást jól szellőző helyen, fénytől védve lehetőleg 20 fok közelében történjen. A ghumiabroncsok javasolt élettartama 10 év. 10 évnél öregebb gumikat nem javasolt forgalomban lévő járműre felszerelni. A régi abroncsok nem csak jobban csúszhatnak, de szálszakadásra is
hajlamosabbak. A hosszú ideig tárolt illetve használt abroncsok szerkezete a napfény és levegő hatására mefváltozik, kiszárad, felrepedezik. Az ilyen abroncs használata balesetveszélyes.

Keresse  mobilgumis szolgáltatásunkat és segítünk Önnek kényelmesen
megoldani a gumiabroncs kérdést. Hívjon a fenti telefonszámon!